ЗМІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ  ГОЛОВА 

Голодніков Павло Вікторович 

 

вул.Адміністративна, 9, м.Зміїв Чугуївського р-ну Харківської обл., 63404

 

(05747) 34523

 

Електронне листування

02a01fab5a5dd2a8ce2e595f6794d929

Стягнення аліментів на утримання дитини

До відділу «Зміївське бюро правової допомоги» Харківсього місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги все найчастіше звертаються жінки з питання стягнення аліментів. Незважаючи на те, скільки держава створила інструментів для притягнення неплатників аліментів до відповідальності, обмеженняїх прав, все одно аліменти сплачувати боржники не поспішають.

З яких доходів утримуються аліменти?

Утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткових винагород як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом (перелік встановив Кабмін, проте він не є вичерпним). Аліменти можуть утримуватися з стипендії; пенсії; допомоги по державному соціальному страхуванню, допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також допомоги по безробіттю тощо.

 

Постановою Кабміну визначено перелік видів доходу, з яких аліменти не утримаються:

- вихідної допомоги при звільненні і сумне оподаткованого розміру матеріальноїдопомоги;
- компенсації працівникові за невикористанувідпустку, крімвипадків, коли особа при звільненніодержуєкомпенсацію за відпустку, не використанупротягомкількохроків;
- допомоги на лікування;
- допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами;
- матеріально допомоги осіб, як івтратили право на допомогу по безробіттю;
- одноразової допомоги при народженнідитини;
- державної допомоги на поховання;
- допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічноговіку;
- допомоги на дітей, якіперебуваютьпідопікоючипіклуванням;
- допомоги малозабезпеченим сім'ям з дітьми;
- соціальноїдопомогималозабезпеченимсім'ям;
- державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю, а також надбавки на догляд за особою з інвалідністю з дитинства та дитиною з інвалідністю, що передбачені Законом "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю";
- допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиноювіком до 14 років;
- тимчасової державної допомоги, якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються відс плати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину та інші.

Як сплачувати аліменти?

Аліментиможутьсплачуватися:

  • у частцівід доходу матері, батька;
  • в твердій грошовій формі.

Розмір аліментів не може бути меншим від половини прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної віково їкатегорії.

Чи можна стягнути аліменти за минулий час?

Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.
Якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або узв'язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Чи можна перестати платити аліменти?

Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).
Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповіднодо закону.
Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.
Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на прав спільної частковоїв ласності на це майно.
Уразі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

З повагою відділ«Зміївське бюро правової допомоги»

Харківського місцевого центру з надання безоплатної

вторинної правової допомоги

© 2024. Зміївська міська рада. Всі права захищені. Joomla! — безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU Загальна Публічна Ліцензія.