ЗМІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ  ГОЛОВА 

Голодніков Павло Вікторович 

 

вул.Адміністративна, 9, м.Зміїв Чугуївського р-ну Харківської обл., 63404

 

(05747) 34523

 

Електронне листування

02a01fab5a5dd2a8ce2e595f6794d929

Профілактика ботулізму

завантаження 19062024 2Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба, що розвивається внаслідок вживання харчових продуктів, які забруднені ботулотоксином. Переважно це  вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів). 
Збудник ботулізму – це спороутворюючий мікроорганізм (Clostridium botulinum), який набув значного поширення в природі. Його виявляють у ґрунті, фруктах і овочах, рибі, в екскрементах теплокровних тварин. Небезпечний продукт життєдіяльності мікроба – токсин. За своєю біологічною активністю ботулотоксин перевершує всі відомі токсини інших мікроорганізмів. Збудник хвороби розмножується в харчових продуктах без доступу кисню, що зумовлено порушенням технології виготовлення продукції. Необхідно пам’ятати, що наявність ботулотоксину в харчових продуктах неможливо визначити візуально.
Ботулізм є смертельним захворюванням у разі відсутності своєчасного специфічного лікування.
Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися наступних правил:
ретельно мити руки, продукти й посуд;
для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою; 
рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не вживати  продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
не купувати та не вживати продукти харчування, виготовлені в домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі в приватних осіб.

При виникненні будь-яких ознак захворювання на ботулізм не займатися самолікуванням, а терміново зверніться  до лікаря! 

© 2025. Зміївська міська рада. Всі права захищені. Joomla! — безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU Загальна Публічна Ліцензія.