Хвороба Боткіна або вірусний гепатит – А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.
Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).
З метою профілактики захворювання на гепатит – А необхідно дотримуватися найпростіших правил:
- Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
- Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
- Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
- Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
- Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
- Не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі.
Найбільш дієвим методом профілактики захворювання вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.
Пам’ятайте, що вірусний гепатит – А, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни.