ЗМІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ  ГОЛОВА 

Голодніков Павло Вікторович 

 

вул.Адміністративна, 9, м.Зміїв Чугуївського р-ну Харківської обл., 63404

 

(05747) 34523

 

Електронне листування

02a01fab5a5dd2a8ce2e595f6794d929

Як неповнолітньому отримати ID-картку, які документи потрібні та чому не варто зволікати з оформленням?

Інформують фахівці відділу «Зміївське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Постановою КМУ № 745 від 26 жовтня 2016 року було внесено зміни до Постанови КМУ № 302 від 25 березня 2015 р. «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України». « Прийняттям зазначеного акта паспорт громадянина України буде: видаватися центрами надання адміністративних послуг; виготовлятися тільки у формі картки, що містить безконтактний електронний носій; видаватися кожному громадянину України, який досяг чотирнадцятирічного віку; оформлюватися для осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку, на чотири роки, а особам, які досягли вісімнадцятирічного віку, – на кожні 10 років; містити інформацію про податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків) або повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків». Варіант оформити паспорт, передавши фото та документи більше неможливо. Паспорт став цифровим – фотографування робиться лише на місці й добавилася процедура зняття відбитків пальців, що записуються до ID-паспорта.

 

Враховуючи, що більшість учнів, після закінчення школи, планують поступати до вищих навчальних закладів, а перед тим здати ЗНО, у переліку документів на реєстрацію для здачі ЗНО, на сайті http://osvita.ua/test/advice/5484/ зазначено наявність ID-картки, і лише для окремої категорії громадян передбачено інший перелік документів для реєстрації у зовнішньому незалежному оцінюванні.

Несвоєчасне отримання паспорта школярем призводить до неможливості реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання і є підставою для відмови у допуску до ЗНО через відсутність ID-картки (стосується і тих учнів, які складають ЗНО після 9 класу).

Оформлення ID-паспорта обов’язкове з 14 років, для цього потрібно особисто звернутися до міграційної служби з відповідними документами. На процедуру подання документів для оформлення паспорта надається всього 1 місяць. Чат-боти ДМС у Viber і Telegram (прямі переходи тут https://dmsu.gov.ua/services.html ) нададуть вам індивідуальний перелік необхідних документів, допоможуть записатися в електронну чергу, а в подальшому – слідкувати за станом оформлення документа аж до моменту його отримання. Якщо не вклалися в цей термін, то має складатися протокол про адміністративне правопорушення та стягується штраф, проте покарання за несвоєчасне отримання паспорта у віці 14 років перший раз можливе тільки у формі попередження.

У переліку документів, що потрібні для оформлення ID-паспорта є довідка про реєстрацію місця проживання/перебування. З 4 квітня 2016 року набрала чинності постанова КМУ від 02.03.2016 № 207, якою функцію з реєстрації місця проживання передано до виконавчих органів територіальних громад і цю функцію реалізовують по різному. Тому в одних містах цю довідку взагалі не вимагають – існує електронна база, а в інших для отримання довідки в ЦНАП потрібна форма № 16 з ЖЕК або будинкова книга, інакше довідку отримаєте не через день, а через 1 місяць.

Довідка про реєстрацію місця проживання/перебування – замовляється законним представником (одним з батьків) за зверненням до ЦНАПу (центру надання адміністративних послуг).

Для отримання довідки законним представником (одним з батьків)  про реєстрацію місця проживання з собою необхідно мати:

–        Власний паспорт громадянина України;

–        Свідоцтво про народження дитини.

Після досягнення 18-річного віку громадянин України повинен замінити свій паспорт на нову id-картку не пізніше 30 днів (строки заміни паспорта починають обчислюватися з моменту настання повноліття). Дане  оформлення вже платне – 279 грн. (станом на 01.06.2020 року).

Період дії ID паспорта, який був отриманий в 18-річному віці, становить 10 років, які обчислюються від дня оформлення документів. Строк, коли «Айді» карта повинна бути замінена на нову, зазначений в графі «Дійсний до» на лицьовій стороні документа (праворуч від фотографії, внизу).

Штраф за відсутність паспорта по ст. 197 КУпАП може бути накладено в будь-якому віці, але тільки за умови повторного вчинення правопорушення протягом року (якщо громадянин вже притягувався до відповідальності за вказаною статтею, але паспорт так і не отримав). Розмір штрафу в такому випадку становить від 17 до 51 гривні.

Більше інформації з питань оформлення ID-картки вперше у 14 років – на сайті ДМС за лінком https://bit.ly/385Ok6u

З повагою відділ «Зміївське бюро правової допомоги»

Харківського місцевого центру з надання безоплатної

вторинної правової допомоги

© 2024. Зміївська міська рада. Всі права захищені. Joomla! — безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU Загальна Публічна Ліцензія.